www.aboutmilan.com - Home | Contact | Sitemap 

Zoek hotels in Milaan

Hotel ico
Waar
Aankomstdatum
Vertrekdatum
Beste Prijs Garantie!

BEROEMDE MENSEN IN MILAAN


Vele belangrijke persoonlijkheiden van het Italiaanse culturele leven, zijn intellectuelen, journalisten, politici, componisten of auteurs, hebben een verbinding aan Milaan

De romanschrijver Alessandro Manzoni (1785 – 1873) werd geboren in Milaan en vele anderen kwamen hier en hoopten op geluk (zoals Giuseppe Verdi) of werk. De meest brede en passende mening over Milaan is dat de stad onbevangen en gastvrij is en zijn bezoekers oprecht welkom heet zelfs als het soms een beetje kortaf blijkt te zijn.

Leonardo da Vinci: een van de grootste artiesten uit de kunstgeschiedenis, die werkte in Milaan

Leonardo da Vinci

(1452 – 1519)

Lodovico il Moro vroeg hem om naar zijn huis te komen in 1482 en Leonarda da Vinci bleef daar bijna 20 jaar. Hij liet daar veel van zijn kunstwerken, bijvoorbeeld Codex Atlanticus, die nu in de Biblioteca Ambrosiana is en het Laatste Avondmaal in de Santa Maria delle Grazie kerk. Geboren op 15 april 1452 in Vinci, net buiten Florence, Leonarda was de onwettige zoon van een 25 jaar oude notaris, Ser Piero, en een boerenmeisje, Caterina. Groeide op in zijn vaders huis in Vinci, Leonardo had toegang tot geleerde teksten en werd ook blootgesteld aan Vinci`s lang bestaande schilder traditie, en toen hij 15 jaar oud was deed zijn vader hem in de leer bij de workshop van Andre del Verrochio in Florence, waar hij een leerling was tot 1477 toen hij een naambord voor zichzelf opzette.
Op zoek naar een nieuwe uitdaging en geld, nam hij de dienst aan van de Hertog van Milaan in 1482, en verliet hij zijn eerste opdracht in Florence, "De aanbidding van de Drie Wijzen uit het Oosten". Hij bleef 17 jaar in Milaan, hij ging pas weg nadat hertog Ludovico Sforza macht verloor in 1499.
Voor meer informatie over Leonardo Da Vinci kunt u kijken op:
http://www.aboutflorence.com/florentine-famous-people.html#leonardodavinci
Het was gedurende deze jaren dat Leonardo nieuwe hoogten van wetenschappelijk en artistiek succes bereikte, schilderde, beeldhouwde en ontwierop op verschillende hoffestivals en ontwierp wapens, gebouwen en machines. De studies die hij in deze periode volgde waren design voor geavanceerde wapens, inclusief een tank en andere oorlogsvoertuigen, verschillende gevechts apparaten, en onderzeeers. Gedurende deze periode ontwierp hij ook zijn eerste anatomische studie.
Na de invasie van de Fransen en de daling de macht van Ludovico Sforza in 1499, Leonardo werd verlaten om naar een nieuw patroon te zoeken voor de volgende 16 jaar, Leonardo werkte en reisde door heel Italie voor een aantal werkgevers. Rond 1503 begon Leonardo te werken aan de "Mona Lisa".
Van 1513 tot 1516, werkte hij in Rome, handhaafde hij een workshop en ondernam verschillende projecten voor de Paus. Hij zette zijn studies van menselijke anatomie en fysiologie voort, maar de Paus verbood hem om lijken te ontleden. Na de dood van zijn beschermheer Giulliano de´ Medici in maart 1516, kreeg hij de titel van Eerste Schilder, Ingenieur en Architect van de Koning door Francis I in Frankrijk. Hoewel hij leedt aan een verlamming aan zijn rechterhand, was Leonardo nog in staat om trekken en te onderwijzen.
Hij bedacht studies voor de Virgin Mary van "The Virgin and Child with St. Anne", studies over katten, paarden, draken, St. George, anatomische studies, studies over de natuur en water, tekeningen van de Stortvloed, en van verschillende machines.
Leonardo overleed op 2 mei, 1519 in Cloux, Frankrijk. De legende bestaat dat Koning Francis bij hem was toen hij stierf, wiegend het hoofd van Leonardo in zijn armen.

Alessandro Verri de oprichter van de krant Il Caffè

Alessandro Verri

(1741 – 1816)

Broer van Pietro Verri, ontmoette andere beroemde vertolker van de Verlichting in Cafe Greco, tegenover de Duomo, waar ze invloedrijke krant Il Caffe vonden.


Pietro Verri de broer van Alessandro was geboren in Milaan

Pietro Verri

(1728 – 1797)

Werd geboren in Milaan in 1728 in een edele en conservatieve familie. Hij bracht zijn jeugd door in verschillende religieuze instituten tot 1749 toen hij opstandig werd tegen het milieu waarin hij was opgegroeid. Onthutst door zijn vader´s beslissing om hem rechten te laten studeren ging hij weg in 1759 om als vrijwilliger van de Zeven Jaar Oorlog te ondertekenen. Echter het volgende jaar vertrok hij, omdat hij niet in staat was het militaire leven aan te nemen. Terug in Milaan, samen met zijn broer Alessandro, Paolo Frisi, Cesare Beccaria, Carli en Secchi, hij zette een academie op, ´la Accademia dei Pugni´, waarvoor hij van 1764 tot 1766 periodiek "Il Caffe" uit gaf.
Deze verlichtende publicatie was een van de levendigste en innovatiefste in Milaan. Dit was een periode van vurig werk voor Verri, toen, los van het tijdschrift, schreef hiji verschillende andere werken, onder andere "Il Discorso sulla felicita" (1763). Toen de groep uiteen viel, ging Verri voor het Oostenrijkse regering, een baan die hem geen genoegen bracht zowel van een persoonlijk als ideaal standpunt, ofschoon in deze periode begon hij opnieuw met het schrijven van een grote deal. Het uitbreken van de Franse Revolutie ontstak zijn hoop en de Napoleonic invasie bracht hem ertoe om een post in de voorlopige Gemeente op te nemen ondanks zijn gebrek aan Jacobean idealen.

Cesare Beccaria the typical illuministic intellectual of Milan

Cesare Beccaria

(1738 – 1794)

Beccaria was geletterd en een filosoof, een jurist en een economist, boven alles was hij een van de meest belangrijke vertolkers van de Italiaanse Verlichting. Op het plein die naar hem is vernoemd is een standbeeld in zijn eer. Hij werd geboren in Milaan in een edele familie. Hij behaalde een rechten diploma en bracht zijn leven door in Milaan hij regelmatig de "Accademia dei Pugni" bezocht, cultureel rijk en zeer modieus, ook samenwerkend met de beroemde krant "Il Caffe". Met behulp van Pietro Verri, een van de oprichters van de academie, in 1764 bereikte hij het om in minder dan een jaar zijn meest beroemste werk te schrijven en te publiceren, "Op Misdaden en Straffen", welke ook een van de veelbetekendste werken van deze periode is van belangrijke culturele transformaties. Dit boek had een groot succes in heel Europa, en vooral in Frankrijk, waar hij begon te reizen na de uitnodiging van Franse intellectuelen. Maar hij paste niet in dit soort van leven en keerde terug naar Milaan, waar hij de rest van zijn leven door bracht en waar hij in 1794 overleed. Cesare Beccaria was een van de meest belangrijke inspireerders van de herzienings beweging van continentaal criminele rechten, kenmerken over heel Europa voor zijn extreme wreedheid en zijn gebrek aan redelijkheid; en hij had ook een belangrijke rol in de wijde Verlichtinigs Hervorming van de XVIII eeuw, geinspireerd door de idealen van autonomie, bedrijven en oorlog tegen onderdrukkers.

Carlo Porta, de beroemde dichter van Milan

Carlo Porta

(1775 – 1821)

In zijn satirische gedichten, geschreven in het dialect van Milaan, verstrekte hij een levendig beeld van de maatschappij van zijn tijd. Er is een gedenkteken bij Piazza Santo Stefano, de plaats van zijn beroemdste werk "Ninetta del Verzee"

Alessandro Manzoni de grootste schrijver van Milaan en de schrijver van I Promessi Sposi

Alessandro Manzoni

(1785 – 1873)

Zijn vader, Pietro Manzoni, was een rijke grondbeheerder van Lecco, en zijn moeder, Giulia Becceria, was een dochter van de beroemde jurist Cesare Beccaria. Hij bezocht verschillende katholieke scholen en zijn vroeger werken werden gekenmerkt door een sterke antigeestelijk thema en een sterke steun voor democratische Jacobeanse idealen. Hij woonde in Parijs tot 1810, toen hij terugkwam naar Italie en met Enrichetta Blondel trouwde. Zijn meest productieve periode als schrijver was tussen 1812 en 1815 toen hij begon te schrijven aan "Inni Sacri" waarmee hij klaar was in 1822 met het definitieve stuk "La Pentecoste". Tussen 1820 en 1822 beeindigde hij twee tragedies, "Il Conte di Carmagnola" en "L`Adelchi". In zijn theoretisch geschrift van deze jaren ontwikkelde hij ideeen die later in "Promessi Sposi" weer zouden verschijnen. Na 1842 wijdde hij zijn tijd bijna uitsluitend aan literaire theoriepogingen. Hij werd benoemd tot senator van het nieuwe Italiaanse Koninkrijk in 1861 en werd toegewezen aan het voorzitterschap van de commissie voor de eenwording van de Italiaanse taal. Hij overleed in 1873 nadat hij zijn Romeinse burgerschap kreeg in erkenning voor zijn werk voor de Italiaanse eenwording. Manzoni schreef "The Finances", die de meest veelbetekende roman is, evenals drama`s en lyrische gedichten. Zijn huis bij Piazza Belgioioso is open voor bezoekers.

Giuseppe Verdi de belangrijkste componist van Milaan

Giuseppe Verdi

(1813 – 1901)

Hij was de meest beroemde Italiaanse componist, voornamelijk van opera, in de Romantische periode.
Hij werd geboren in Busseto in de provincie Parma en kwam naar Milaan toen hij nog erg jong was. Hij ontwikkelde snel een aanleg naar muziek, zijn eerste leraar was Pietro Baistrocchi, Roncole organist. Zijn derde opera "Nabucco" (1842) bracht hem de eerste faam. Toen hij terug kwam in Busseto was hij een toegewezen muziek componist van de gemeente en dirigent van de band.
In 1835 trouwde hij zijn bescherm dochter Margherita Barezzi die samen met hun twee kinderen stierf gedurende de 1838-1840 jaren in Milaan, waar de Verdi familie was verhuisd.
Zijn eerste opera was "Oberto Conte di San Bonfacio" (1839) succesvol uitgevoerd in het Scala theater in Milaan.
Giuseppe Verdi stierf in Milaan op 27 januari 1901 en hij werd begraven in het Huis voor Musici die hij zelf oprichtte. Hij stierf in The Grand Hotel et de Milaan waar hij woonde.

Carlo Emilio Gadda, schrijver uit de 20ste eeuw, geboren in Milaan

Carlo Emilio Gadda

(1893 – 1973)

Geboren in Milaan, hij was een van de grootste schrijvers van de 20e eeuw. Een van zijn krachtigste werken is "L`Adalgisa", het laat het leven zien van de gemiddelde mensen in Milaan. Gadda werkte vele jaren in Italie en in het buitenland als elektro ingenieur; voor het grootste deel van zijn carriere werd hij gezien als een moeilijke en duistere schrijver. Veel van zijn werk bestaat uit korte verhalen, roman fragmenten, en essays geschreven in de jaren `20, `30 en `40, orgineel gepubliseerd in elite letterkundige dagbladen zoals de Florentine Solaria en Letteratura en gewaardeerd door een kleine kliek van critici en geletterden. Hij bleef schrijven tot zijn dood, in 1973.

Giorgio Strehler de belangrijkste theaterdirecteur van Milaan

Giorgio Strehler

(1921 – 1997)

In 1947 de grote directeur die was geboren in Trieste stichtte samen met Paolo Grassi de Piccolo Teatro della Città di Milano, het eerste blijvende theater in Italie. Hij was een gepassioneerd en innovatieve directuer. Hij leidde ook operas in La Scala, speelde de titelrol in zijn eigen epische productie van Goethe`s Faust, en diende een term (1987-92) in in het Italiaanse Senaat.

Bramante, de belangrijkste   architect uit de Renaissance

Bramante

( 1444 - 1514 )

Pseudoniem van Donato di Angelo di Pascuccio, hij was de grootste architect van de Hoge Renaissance. Vermoedelijk is hij geschoold in Urbino en is als eerst gedocumenteerd in 1477, werken aan fresco decoraties in de Palazzo del Podesta in Bergamo. In 1480 vestigde hij zich in Milaan. Hij deed veel architecturaal werk (S. Maria presso S. Satiro, S. Maria delle Grazie, klooster van S. Ambrogio), maar het was zijn schilderen die invloed had op de Lombard school. De Brera Gallery huisvest de van plaats veranderde fresco`s van Mannen-bij-wapens en het houten paneel Christus bij de Kolom. Dit is het enige paneel dat absoluut aan Bramante kan worden toegeschreven. Het Sforza Kasteel bevat zijn symbolische fresco Argus. Bramante verliet Milaan na de val van Ludovico Sforza (Il Moro) en vestigde zich in Rome in 1499. Hier starte hij zijn buitengewone herinterpretatie van antiquiteit (de kleine tempel nasat de S. Pietro in Montorio laat een diepe impressie achter van de kunstenaars). Binnen een paar jaar was hij de belangrijkste architect bij het papal hof geworden. Voor Paus Julius II ondernam hij het algemene herontwerp van het Paleis van de Vatikaan rond de Belvedere binnenplaats. Vanaf 1506 deed hij fundamenteel werk bij het herbouwen van St. Peter wat later door Michelangelo moest worden gedragen.

De Visconti familie, de heersers van Milaan in de 13de eeuw

The family Visconti

eheerstsen Milaan van de 13e eeuw tot 1447. In de 12e eeuw leden van de familie kregen de titel van burggraaf, waar de naam van af geleid is. Ottone Visconti, 1207-95, was aardsbisschop van Milaan en nadat hij de oppositie had verslagen van de Della Torre familie werd hij erkend (1277) als meester van de stad. Giovanni Visconti, 1290-1354, nam hij het bestuur over in 1349. Na zijn dood werd het Milanese bezit verdeeld aan zijn drie neven, Matteo II, Galeazzo II, en Bernabo. Na jaren van heersing en veranderingen van macht van familielid naar familielid, Bianca Maria, de dochter van Filippo Maria Visconti, trouwede Francesco I Sforza.

Ascanio Maria Sforza lid van de Sforza familie, heersers van Milaan in de 15de eeuw

Ascanio Maria Sforza

Een lid van de Sforza familie en zoon van Francesco Sforza, was een kardinaal van de Romeinse Katholieke Kerk en ook een beschermer van de kunsten. Hij leefde van 1455 tot 1505. Hij beveiligde de verkiezing van Rodrigo Borgia (Paus Alexander VI) als paus. De Sforza familie is een Italiaanse familie die heerste over de hertogdom van Milaan van 1450 tot 1535. Zij gebruikten deze militaire positie om de heersers van Milaan te worden. De familie bestuurde de politieke macht, streken en kracht. Onder hun regel bloeide de toestand in de stad en breidde zich uit.

This Page Is Valid HTML 1.0 Transitional! This document validates as CSS!
© Copyright: About Milan www.aboutmilan.com
Webdesign and SEO by Web Marketing Team - P.I 05622420486