www.aboutmilan.com - Home | Contacts

Universele expositie monumenten


Een van kenmerken van de universele exposities is hun tijdelijke setting in de speciaal daarvoor gebouden structuren, die na afloop van de tentoonstelling weer vernietigd wordt. In de afgelopen eeuwen hebben we de vreemdste en meest typische gebouwen gezien, als resultaat van het talent en de samenwerking van belangrijke artiesten, architecten en engeneers, waardoor een aantal van deze constructies meer dan tijdelijk werden en veranderd zijn in belangrijke monumenten van de stad.

 

Photo credits

Crystal Palace – Londen 1851

"The Crystal Palace" is een enorme constructie van ijzer dat een opvlakte van ongeveer 84.000 m2 bedekt. Het gebouw was bedacht en ontwikkeld door Joseph Paxton, voor de gelegenheid van de Londen Universele Expositie in 1851. Het was gebouwd in Hide Park, waarna het na afloop van de tentoonstelling onttakeld en herplaatst werd. Helaas werd het in 1936, door een brand volledig vernietigd. Niet veel later zei Winston Churchill dat de brand het einde van een tijdperk aangaf. The Crystal Palace is nog steeds te vinden in alle kunstgeschiedenisboeken en het is nog altijd een ware insperatiebron voor moderne architectuur creaties.

Photo credits

Eiffeltoren – Parijs 1889

De Eiffeltoren is gebouwd voor de Universele Expositie Parijs, die toegewijd was aan de 100ste verjaardag van de Franse Revolutie en is inmiddels het symbol van de hoofdstad geworden. Drie jaar, 300 werkers, 18.000 stukjes smeedijzer, 500.000 spijkers en 324 meter hoogte zijn alle nummers waaruit de wereldberoemde toren is opgebouwd. De toren is bedacht door de engineur Alexander Gustave Eiffel, dezelfde persoon die de binnekant van het vrijheidsbeeld van New York ontwierp. De Tour Eiffel representeert de Universele Expositie's ingang en was gepland om 20 jaar te laten staan, maar de toren was veranderd in het embleem van de stads groei en technische ontwikkeling, en werd bovendien al snel het meest bezochte monument in Frankrijk.

Photo credits

Civic Aquarium – Milaan 1906

Het Civic Aquarium in Milaan is de constructie gemaakt voor de Universele Expositie Milaan 1906 die toegewijd was aan het Transportthema en de viering van de opening van het Traforo del Sempione's. Het Civic Aquarium is het op twee na oudste aquarium in Europa en bevindt zich in een gebouw - symbol van de Milanese Liberty Stijl - ontworpen door de architect Sebastiano Locati. Het Civic Aquarium van Milaan heeft met verschillende problemen te kampen gehad; het heeft meerdere malen de deuren moeten sluiten, bombardementen, heropenings enzovoorts. De laatste renovatie begon in 2003 en eindigde in 2006 ter gelegenheid van zijn 100ste verjaardag.

Photo credits

E.U.R. – Rome 1942

Het is bekend dat zich in de Italiaanse hoofdstad het prestigeuze district, genaamd E.U.R, bevindt. Wat minder bekend is, is waar dat voor staat, namelijk Exposition Universal Rome. Het gebied dat het district vandaad de dag representeert, was gerealizeerd als plek waar de Rome Universele Expositie plaats zou vinden in 1942, maar deze werd geannuleerd voor verschillende redenen waaronder o.a. WW II.

Photo credits

Atomium - Brussel 1958

De Atoom is het bekende monument compleet gemaakt uit staal en gebouwd voor de Brussel Universele Expositie in 1958. Het 103 meter hoge monument is ontworpen door de architect André Waterkeyn en bevindt zich in het Heysel Park. Het is gemaakt middels een speciale structuur bestaand uit negen stalen bollen die een ijzere crystal, 165 biljoen keer zo groot als normaal, voorstelt. In elke bol (diegene die open zijn voor het publiek) bevinden zich normaal gesproken verschillende tentoonstellingen. Dit resultaat van een interessante mix tussen architectuur en sculptuur zou eigelijk alleen behouden worden voor de zes maanden van expo, maar veranderede in het symbol van de wetenschapelijke en technologische vooruitgang van het land en had zo'n succes dat het nooit meer weggehaald is.

Photo credits

Space Needle – Seattle 1962

"The Space Needle" is een toren met een hoogte van 184 meter en een basis van 42 meter. Het is ontworpen door architect John Graham voor de Seattle Universele Expositie in 1962. Deze prachtige creatie die de de hemel bijna aanraakt, heeft bovenal een panoramische basis, vanwege het uitzicht over de stad en een restaurant genaamd skycity dat zich op een hoogte van 152 meter bevindt. De toren is een van de meest interessantste monumenten die voor de exposities gemaakt zijn en is tot op de dag van vandaag een unieke touristeattractie die dagelijks door duizende bezoekers bezocht wordt.

Photo credits

Aquarium – Genova 1992

Het Aquarium van Genova is het grootste aquarium van italië en na die van Valencia de grootste van Europa. Het Aquarium was gebouwd voor de "Specialized Exposition" in 1992 genaamd "Christopher Columbus. The ship and the sea". Het bevindt zich in Ponte Spinola, bestaat uit 5 verdiepingen en bedekt een oppervlakt van 9.700 m˛, met een pad van 2,5 uur, waarin het mogelijk is om allerlij verschillende diersoorten uit de zee te bewonderen.

Photo credits

Klooster van Santa Maria De Las Cuevas – Seville

Naast Genova, 1992 bevond de expo zich in een andere fantastische Europese stad, Seville. Voor deze gelegenheid een oud Andalusian monument, de Cartufa De Las Cuevas, werd in de handen van een team van architecten gelegd, die het moesten herstellen en passelijk moesten maken voor de Universele Expositie. 35,000 m˛ aan prachtige architectonische schoonheid, verspreid over thematische gebieden, was het het decor van het evenement in Seville. Na het jaar 1992, werd het klooster één van de meest bezochten gebouwen in de wereld.

Photo credits

Oceanic Pavilion – Lisbon 1998

Het Oceanische Paviljoen in Lissabon, gebouwd voor de Gespecialiseerde Expositie in 1998, is het grootste oceanografische aquarium in Europa. Het paviljoen, ontworpen door de Amerikaanse architect Peter Chermayeff, is een complex gebouw die binnen in de ruimte heeft voor de meest uiteenlopende oceanische mariene soorten. Het expo-gebied strekt zich uit over 6.000 m˛ en heeft plek voor ongeveer 30.000 bezoekers.

This Page Is Valid XHTML 1.1 This document validates as CSS!
© Copyright: About Milan
www.aboutmilan.com - info@aboutmilan.com